Ir al contenido principal

El paper de l'escola

L'escola com: preservadora i transmissora de l'herència, com a ferramenta per al desenvolupament i com a ferramenta de transformació cultural

L’escola com a preservadora i transmissora de l’herència cultural, l’escola com a ferramenta per al desenvolupament de l’individu i l’escola com a ferramenta per a la transformació de la cultura.


Tenint en compte que, per l’herència cultural i la tradició clàssica, els costums i l’ètica són cosa de la família; mostra que, l’adaptació social tampoc és cosa de l’escola. Contraresta amb l’escola com a instrument que, ajuda al desenvolupament personal de l’individu; mostra l’escola com a compensadora de les desigualtats d’origen.
Referent a l’escola com a transformació de la cultura, destaca la important funció social i la exigència que te de respondre a les necessitats de la societat. L’educació té la funció de transformar la societat i així el mateix ordre social.


“Concebuda l’escola com una institució específicament configurada per desenvolupar el procés de socialització de les noves generacions, la seua funció apareix netament conservadora: garantir la reproducció social i cultural com requisit per a la supervivència mateixa de la societat” 
A. Pérez.


L’escola utilitza diversos mecanismes de SOCIALITZACÍO com per exemple: la selecció i organització dels contingut,  l’organització de les tasques, de l’espai i el temps, les formes de valoració, etcètera. D’igual manera, aquest procés de socialització té contradiccions com a espai d’interacció que és. L’escola té interessos enfrontats pels espais de relativa autonomia que pot desequilibrar la tendència conservadora, es segueixen requerint valors com la disciplina, submissió i estandardització i al mateix temps es demanda la capacitat de treball autònom. Altra contradicció  entre una societat que requereix per al seu funcionament polític i social la participació activa i responsable de tots els ciutadans considerats de dret com igual, i eixa mateixa societat que a l’esfera econòmica vol una actitud submisa i disciplinada de la majoria de la població.

L’escola té diferents funcions, una d’elles és la reproductora, la qual es recolza en el coneixement públic per a provocar coneixement privat en cada un dels/les alumnes. Aquesta funció exigeix d’ella i dels qui en ella treballen i que formen el caràcter reproductor de la mateix institució, així com els continguts que transmet i exerceix sobre cadascun dels que conviuen en ella.
La funció educadora en la societat es concreta en: el desenvolupament de la funció compensadora i en provocar i facilitar la reconstrucció dels coneixements, disposicions i pautes de conducta que el xiquet assimila en la seua vida paral·lela i anterior a l’escola.
La funció compensadora, aleshores, suposa una escola comprensiva i comuna, amb diversitat pedagògica per atendre les diferències d’origen, les dificultats socials o personals.

Comentarios

Entradas populares de este blog

17 de maig- Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Tansfòbia i la Bifòbia

El 17 de maig es celebra el Dia Internacional contra la Homofòbia i la Transfòbia per a commemorar l'eliminació de l'homoexualitat de la llista d'enfermetats mentals per part de l'Organització Mundial de la Salud (OMS). Aquest fet va tindr elloc el 17 de maig de 1990. L'objectiu d'aquesta celebració és el de coordinar les accions per a denunciar la discriminació que reben algunes persones homosexuals, lesbianes, bisexuals i transexuals, i perquè els seus drets puguen avançar. El Dia Internacional contra l'Homofòbia i la Transfòbia es va idear en 2004, i després d'un any de campanya es va celebrar per primera vegada l'any 2005.  És interessant mencionar que van participar més de 40 països en tot el món, amb activitats militants LGBT, que varen ser cobertes pels mitjans de comunicació. La discriminació basada en l'orientació sexual i en la identitat de gènere no està oficialment reconeguda pels Estats membres de les Nacions unides mal...

Frankenstein Educador, primera part

Frankenstein Educador "Frankenstein o el mito de la Educación como Fabricación" Aquesta sessió, fou una sessió de debat sobre la lectura del text "Frankenstein Educador" de Phillipe Meireu (1988) Per a dur a terme el debat, ens col·locarem en un cercle, d'aquesta manrea tots podíem veure a tots, per a així, poder interactuar millor L'activitat consistia en, després d'haver-se llegit cada u el text a casa, haver buscar alguna frase que, per alguna raó ens haja resultat interessant o haja cridat l'atenció; ja siga perquè ens haguera agradat, desagradat, per estar d'acord o en desacord. D'aquesta manera adonar.-se que, no per a tots és important el materix o trobem els mateixos significats, a l'igual que, poden haver-hi coses que altres s'han adonat i nosaltres no. En el fragment del text llegit, podem observar diverses paradoxes de l'educació. Cal destacar la necessitat de ser educat per altre i ...