Ir al contenido principal

Pedagogía del oprimido

Aprenem o memoritzem?

Aquesta sessió ha sigut una sessió debat sobre el llibre "Pedagogia del Oprimido" de l'autor Paulo Freire l'any 1968.

A aquesta sessió ens hem col·locat en cercle per poder dur a terme el debat, i així poder veure'ns la cara millor i fer més dinàmica la interacció entre la classe.

Una vegada llegida la lectura a casa, s'havia d'elegir una frase que per algun motiu, ens resultara interessant per a posteriorment poder comentar-la a classe.

Al capítol llegit de llibre s'ha pogut fer una reflexió sobre el concepte erroni educació per part d'alguns/es professionals de l'educació, sent el resultat la concepció de què l'alumnat és un objecte passiu sense cap tipus de coneixement, com a conseqüència d'un sistema educatiu que obté resultats quantitatius, aquest concepte també és conegut com "Educació Bancària".

D'altra banda, al text també apareix una reflexió sobre quina és la manera correcta o incorrecta d'educar des d'un punt de vista subjectiu, arribant a la conclusió de què es premia la memorització mecànica i es qüestiona qui defineix qui és l'educador/a i "l'educando".

A aquest capítol, l'autor menciona que som educats sols per a memoritzar, sense tindre l'oportunitat de triar allò aprés i sense fer reflexió sobre ell, sent així subjectes passius, deixant de banda l'aprenentatge significatiu, és a dir, connectar allò que s'ha aprés amb allò que ja es sap. 


Tot açò comporta a:
  1. l'educador/a és sempre qui educa; "l'educando" qui és educat/ada.
  2. l'educador/a és qui sap; "els/les educandos" són qui no sap.
  3. l'educador/a és qui pensa, el subjecte del procés; "els/les educandos" són els objectes pensats.
  4. l'educador/a és qui parla; "els/les educandos" qui escolten dòcilment.
  5. l'educador/a és qui disciplina; "els/les educandos els disciplinats.
  6. l'educador/a és qui opta i prescriu la seua opció; "els/les educandos" qui segueixen la prescripció.
  7. l'educador/a és qui actua; "els/les educandos" són aquelles persones que tenen la il·lusió de què actuen, en l'actuació de l'educador/a.
  8. l'educador/a és qui escull el contingut programàtic; "els/les educandos", a qui mai escolta, s'acomoden a ell/a.
  9. l'educador/a identifica l'autoritat del saber amb la  seua autoritat funcional, la que oposa antagònicament a la llibertat de els/les educandos. Són aquests/es qui deuen adaptar-se a les determinacions d'aquell/a.
  10. finalment, l'educador/a és el subjecte del procés; "els/les educandos, sols objectes.

Després d'haver comentat amb la resta de la classe aquests punts, s'ha arribat a la conclusió de què hi ha una necessitat de transformació per poder arribar a la participació de l'alumnat, arribant al dilema de si les persones s'han d'integrar o construir el seu propi món.

D'aquesta manera, és necessari saber la realitat en la qual vivim per poder canviar-la, i per poder fer-ho s'ha de ser conscient dels problemes, és a dir, acompanyar, en lloc de dirigir. Si el canvi social no es construeix des de baix (canvi de mentalitat), no és un canvi real.
La concepció que té l'educació bancària fa que les persones es sentiguen incompletes, igual que l'educació, açò es podria complementar amb la següent cita: "no hay que ser tolerante con el intolerante".

S'ha fet menció de què en una societat tolerant, no caldria la integració, ja que els humans tenim un sentiment de voler aprendre per millorar, no per sobreviure.
És a dir, tenim un sentit de la raó, ens desenvolupem dins d'una societat, i en aquesta el sistema educatiu ens limita, sense poder reflexionar, tot i que l'ésser humà necessita educació.

Per a Freire, els tanatos són aquelles persones que tenen anul·lada la creativitat, i els eros aquelles persones que tenen motivació, creativitat, arribant a la idea de què l'educació bancària, el tipus d'educació que critica, crea tanatos.

Cal  mencionar que, s'ha arribat a la conclusió de què per poder alliberar a les persones, s'ha de fer a través de moviments revolucionaris que pretenen canviar l'educació sense la participació de la resta.





-Ariadna Landete Doñate-

Comentarios

Entradas populares de este blog

8 de Març, si nosaltres parem, el món s'atura!

Per tú, per nosaltres, per totes! El dia d'avui milions de dones vam ser les protagonistes de tot l'espai públic de ciutats com València, Madrid, Barcelona, Bilbao i totes les cuitats de l'estat Espanyol. Milers de dones varen eixir al carrer per un procés de lluita per a la igualtat entre homes i dones, que es ve construint des de fa molts anys, per aconseguir una societat igualitària, i totalment lliures. Lluitem i cridem alt, deixant ben clar que no anem a tolerar ni un pas enrere en els drets conquistats per les dones; que no anem a permetre el patriarcat; que no permetrem més assassinats i violència masclista sense resposta. Ara és el moment.

L'educació i el sistema educatiu

Què és l'educació? Per a iniciar aquesta reflexió "El xicotet salvatge" és una pel·lícula que narra la història real d'un xiquet que es va criar en el bosc. Víctor, no coneixia cap norma social i les seues preocupacions es basaven en satisfer les seues necessitats més bàsiques. Durant l'hivern de 1798 va ser trobat i estudiat pel metge Jean-Marc- Gaspard   Itard  qui es va encarregar de la seua educació. L'ésser humà és considerat com un ésser incomplet, amb gran capacitat d'aprenentatge i amb una gran necessitat de rebre educació, és per això que al llarg de la pel·lícula es qüestiona al menor com a ésser humà, ja que al llarg de la seua vida no ha rebut cap mena d'educació. L'educació té diverses accepcions, és considerat com un procés complex i dinàmic determinat per la manera d'entendre a les persones, món i creences. És qualsevol acte o experiència que té un efecte formatiu en la ment, el caràcter o capacitat física d'u

23 d'abril- Dia Internacional del Llibre

La celebració d'aquesta data es pot trobar a principis del segle XX. A tota Espanya es feren activitats literàries i la història del llibre es va fer festiva. Hui en dia, a tot el món e celebra el dia internacional del llibre el 23 d'abril. El 23 d'abril de 1616 va morir Cervantes, Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Al mateix temps, també un 23 d'abril van nàixer -o morir- altres escriptors eminents, com per exemple Josep Pla o Manuel Mejía. És per aquest motiu que, aquesta data tan simbòlica per a la literatura universal va ser escollida per la UNESCO per rendir homenatge mundial al llibre, i els/les seus/es autors/es, i al mateix temps, animar a la població, en particular a la més jove, a descobrir el plaer de la lectura , així com respectar la contribució dels/ de les creadors/es al progrés social i cultural. És interessant mencionar que, la idea original de la celebració del Dia del Llibre va nàixer a Catalunya, de l'escriptor valencià Vicent Clavel