Ir al contenido principal

Fem comunitat.



El dia 8 d'Abril, vam tindre una xarrada de l'assignatura de Models del Treball Social. Aquesta xarrada tractava dels progressos en el desenvolupament comunitari mitjançant el teixit social dels barris a València.
En aquesta xarrada, van intervindre varies associacions com Jarit, l'associació del barri d'Orriols, el de Campanar i altres.


La primera en intervindre va ser Maika, que pertanyia a l'associació del barri d'Oriiols. Ella ens va explicar que la seva associació era benèfica, ells no cobraven per la seva tasca i que aquesta va prendre importància quan Rita Barberà va decidir que volia tirar el col·legi públic del barri d'Orriols. Aquesta ssociació va lluitar per a que açò no passara i va lluitar per allò que era de i per a tots i fonamentalment l'educació ja que açò permetia que la gent seguira formant-se i lluitant.
Se'ns va explicar també que al principi en aquesta associació, soles podien participar els caps de família i que la importància de la lluita per eixe col·legi no residia simplement en que fora públic, sino també en que el col·legi Miguel Hernández, va ser el primer amb línea en Valencià.
Per eixes raons i altres, es decií fer una unió "contra" Rita.
Aquest barri també es va trobar amb que molts joves havien mort per culpa de la droga i que per a combàtrela, van decidir fer una lliga d'esports on hi hauria un equip soles de drogadictes, promocionant així una visibilització d'aquest col·lectiu i una acceptació i formació cap a ells.
A banda, per a promocionar també una educació en una ltre àmbit, moltes dones, venien una revista que feien elles mateixes on es parlava fonamentalment de sexualitat ja que era una tema on es patia molta desinformació.


Després de Maika, va intervindre Gizel, de Jarit, una associació que es dedica fonamentalment als migrants.
El barri on elles estaven treballant, era un barri on residien famílies Valencianes però que donat el preu de les vivendes, les persones que tenien poc accés a aquesta, anaren plenant poc a poc aquest barri, aquestes persones fonamentalment eren migrants.
Poc a poc la població que residia anteriorment en aquest barri, va anar adoptant actituds cada vegada més racistes pels canvis que s'havien donat als barris.
El problema que es trobaren es que grans empresaris es dedicaren a comprar aquestes cases per tal de poder alquilar-les a un preu molt més barat, produint així la gentrificació.
Jarit, per a intervindre es va basar fonamentalment en treballar quatre arees:
1. L'acció social, que és la part més assistencial.
2. L'educació per al desenvolupament, ja que trobaven una necessitat molt gran de sensibilitzar sobre els problemes globals.
3. Desenvolupament comunitari per tal de donar resposta als problemes del barri.
4.. Cooperaió internacional, treballant així amb entitats en altres països, mostrant-les al barri i solucionant així la majoria de problemes de racisme que tenien.

A partir d'aquestes arees, van proposar quatre projectes:
1. Ruzafa resiste: Aquest projecte es preocupava en la recuperació d'espais públics.
2. A les balconades: Aquest projecte consistia en posar obres d'art als balcons i que aquestes mostraren a la gent la problemàtica que aquesta sofria.
3. Fent Barri. Fent comerç: Aquest projete es basava en que petits comerços es visibilitzaren ja que aquestos estaven desapareguent.
4. Carnaval: Al principi d'aquest projecte, soles participaven persones majoritariament latinoamericanes ja que ací a Espanya, Franco ho va prohibir i aquesta tradició es va perdre però actualment, gràcies a aquest projecte, s'ha aconseguit que hi haja un enfocament multicultural.



Per últim, va intervindre l'associaciño ADEIT. Aquesta associació ens va intentar explicar que ells el que pretenien era defendre el poc que es té quan tot és de tots i basant-se així en "No solo tenemos que decir que somos iguales, nos lo tenemos que creer".

El seu programa es basava en 5 punts.
1. Recolzament mutuu.
2. Alimentació solidaria.
3. L'armari social.
4. Activitats culturals i artístiques.
5. Animació social.

Dins d'aquest programa ens digueren que tot el món podia participar, tot el món menys homes que hagueren tingut alguna vegada denúncies de violència de gènere.

Elles en concret es dedicaven als menors i ens explicaren que un dels majors problemes que aquestos tenien era la Marihuana sintètica ja que començaven desde molt jovens i açò causava inestabilitat en molts sentits, per això en el centre de menos, pretenien que xistira un centre d'inserció sociolaboral, acompanyant-los així en una etapa de desenvolupament molt important de la seva vida i facilitant així moltes coses.


Van concloure la xarrada amb unes frases amb les que a mi també m'agradaria concloure aquesta entrada. Ens van fer reflexionar sobre que la treballadora social tenia una importància reivindicativa brutal i que la educació tant a les escoles com als barris era necessària.  Elles recalcaven la importància de recolzament mutuu i de la importància del vincle que així es creava, elles ens van dir que volien ser "Las adultas que queríamos que nos atendiesen a nosotras."

Després d'aquesta xarrada em vaig adonar de que la educació és molt més d'allò que s'ensenya a les aules, la educacio també s'ensenya als barris i a la família, la educació s'aprén vivint. "Solas a ninguna parte, juntas, donde soñemos."

Comentarios

Entradas populares de este blog

17 de maig- Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Tansfòbia i la Bifòbia

El 17 de maig es celebra el Dia Internacional contra la Homofòbia i la Transfòbia per a commemorar l'eliminació de l'homoexualitat de la llista d'enfermetats mentals per part de l'Organització Mundial de la Salud (OMS). Aquest fet va tindr elloc el 17 de maig de 1990. L'objectiu d'aquesta celebració és el de coordinar les accions per a denunciar la discriminació que reben algunes persones homosexuals, lesbianes, bisexuals i transexuals, i perquè els seus drets puguen avançar. El Dia Internacional contra l'Homofòbia i la Transfòbia es va idear en 2004, i després d'un any de campanya es va celebrar per primera vegada l'any 2005.  És interessant mencionar que van participar més de 40 països en tot el món, amb activitats militants LGBT, que varen ser cobertes pels mitjans de comunicació. La discriminació basada en l'orientació sexual i en la identitat de gènere no està oficialment reconeguda pels Estats membres de les Nacions unides mal...

Frankenstein Educador, primera part

Frankenstein Educador "Frankenstein o el mito de la Educación como Fabricación" Aquesta sessió, fou una sessió de debat sobre la lectura del text "Frankenstein Educador" de Phillipe Meireu (1988) Per a dur a terme el debat, ens col·locarem en un cercle, d'aquesta manrea tots podíem veure a tots, per a així, poder interactuar millor L'activitat consistia en, després d'haver-se llegit cada u el text a casa, haver buscar alguna frase que, per alguna raó ens haja resultat interessant o haja cridat l'atenció; ja siga perquè ens haguera agradat, desagradat, per estar d'acord o en desacord. D'aquesta manera adonar.-se que, no per a tots és important el materix o trobem els mateixos significats, a l'igual que, poden haver-hi coses que altres s'han adonat i nosaltres no. En el fragment del text llegit, podem observar diverses paradoxes de l'educació. Cal destacar la necessitat de ser educat per altre i ...

El paper de l'escola

L'escola com: preservadora i transmissora de l'herència, com a ferramenta per al desenvolupament i com a ferramenta de transformació cultural L’escola com a preservadora i transmissora de l’herència cultural, l’escola com a ferramenta per al desenvolupament de l’individu i l’escola com a ferramenta per a la transformació de la cultura. Tenint en compte que, per l ’herència cultural i la tradició clàssica, els costums i l’ètica són cosa de la família; mostra que, l’adaptació social tampoc és cosa de l’escola. Contraresta amb l’escola com a instrument que, ajuda al desenvolupament personal de l’individu; mostra l’escola com a compensadora de les desigualtats d’origen. Referent a l’escola com a transformació de la cultura , destaca la important funció social i la exigència que te de respondre a les necessitats de la societat. L’educació té la funció de transformar la societat i així el mateix ordre social. “Concebuda l’escola com una institució específicament...